- Pakking og installasjon:
- Når du mottar pakken, sørg for å sjekke at alt er inkludert og i god stand.
- Fjern all emballasje og beskyttelsesmateriale forsiktig fra kaffekvernen.
- Finn en stabil og ren overflate til å plassere kvernen og plugg i strøm. Se til at det er nok plass over kvernen til å helle i kaffebønner.
- MERK! Kvernene testes med kaffe som siste ledd før utsendelse fra fabrikk og vil inneholde kaffegrut. Kvernen kommer ikke kalibrert i pakken og gjøres på følgende måte:
- Kalibrere kvernen:
- Fremgangsmåte for kalibrering av kvern avhenger av ønsket bryggemetode. Påfølgende instruks for kalibrering er tiltenkt espresso.
- For kalibrering av Rancilio Rocky for espresso er det lurt å ha følgende utstyr tilgjengelig under kalibreringen: Espressomaskin, stoppeklokke, kopp og vekt.
- Fremgangsmåten er skrevet for Rancilio Silvia, Silvia Pro, VBM Domobar eller lignende E-61 maskiner. Instrukser kan fravike litt for andre espressomaskiner enn de nevnte.
- Formålet med å kalibrere kvernen er å brygge best mulig kaffe, i dette tilfelle espresso. Vi mener at dette oppnås ved at det kommer 1,5-2 x vekt brygget kaffe i forhold til det man putter i portafilteret kvernet, at brygget tar mellom 25 og 35 sekunder og brygges på 9 bar og 94 °C. Her er en måte å nå dette på:
- Når alt er klart, start kalibreringen ved å sette kverningsgraden til 10.
- Sett bajonetten/portafilteret på vekten og nullstill. Vei opp eksempelvis 16 gram kaffe i portafilteret (velg evt et annet antall gram tilpasset filterets størrelse) og tamp.
- Før brygging, sett vekten under gruppen til espressomaskinen med en tom kopp og nullstill kvernen slik at det er innholdet i koppen som veies.
- Sett i portafilteret og start bryggingen mens du tar tiden på brygget. Stopp bryggingen og tidtaking når vekten viser at det er 32 gram (eller 2x vekten til den malte kaffen) brygget kaffe i koppen.
- Om dette tok kortere tid enn 25 sekunder still ett hakk finere (lavere tall er finere), og om brygget tok lengere tid enn 35 sekunder still ett hakk grovere (høyere tall). Repeter denne prosessen til et brygget ligger mellom 25 og 35 sekunder.
- Rengjøring og vedlikehold:
- Det er viktig å holde kaffekvernen ren for å sikre optimal ytelse og smak på kaffen.
- Fjern kaffegrut fra kvernen og rengjør kverne grundig med en børste eller tørr klut jevnlig. Ikke bruk vann eller andre flytende rengjøringsmidler på kvernene.
- Om knivene skal renses anbefaler vi rensemiddelet Puly Grind(Se pakken for instrukser)
- Etter å ha malt mange kg kaffe, vil knivene på kvernen sløves og kvernen må stilles finere for å oppnå samme resultat. Når knivene er stilt til de ikke lengre kan stilles finere må knivene byttes. Nye kniver til Rancilio Rocky kjøpes på lippe.no.
- Feilsøking:
- Hvis du opplever problemer med kaffekvernen, vennligst kontakt vår kundeservice. Vi er tilgjengelig på epost, chat og telefon for å hjelpe deg med eventuelle spørsmål du måtte ha.
Vi håper denne veiledningen vil hjelpe deg med å komme i gang med din Rancilio Rocky-kaffekvern. Hvis du har ytterligere spørsmål eller trenger mer assistanse, kontakt oss gjerne.
Takk for nyttig veiledning.
Hvor hardt skal man tampe? Dette har vel også en betydelig innvirkning på hvor lang tid det tar å brygge 2x vekten av den malte kaffen?
Det å i det hele tatt tampe har en stor effekt på resultatet, og det å tampe med et lett trykk tilsvarende et par kg har den største effekten. Effekten på ytterligere kraft har mindre å si jo høyere kraften er. Det viktigste vil være at du har nogenlunde samme mengde kaffe fra gang til gang, fordeler kaffen jevn i filteret, trygger med ca samme trykk per gang….
5 kg er nok greit, og 10 kg er mer enn nok.