Om oss

LIPPE har vært en viktig aktør i norsk kaffe siden 1998 og har siden 2008 brent, pakket og distribuert sin egen kaffe. Kaffen fra LIPPE kjennetegnes med ferske leveranser, ren og tydelig smaksprofil, forutsigbarhet, riktig pris og profesjonell oppfølging. LIPPE er ikke bare kaffeleverandør, vi er også leverandør av utstyr og maskineri som det utføres service på. Kjent maskineri som inngår i porteføljen er Rancilio, Egro, Synesso og Mazzer. 

LIPPE kaffe ble etablert i 2008. Et spesialkaffebrenneri hadde lenge ligget i kortene, etter ti år i bransjen som espressomaskin-leverandør.  

Joper roaster kaffebrenner
Brenneriet anno 2008

Pia og Alexander von der Lippe etablerte Temperato AS i en leilighet på Søndre Skrenten i Kolbotn i 1998. Paret møttes på biologistudier i Oslo på midten av nittitallet og dro sammen til Frankrike for å studere videre. Mellom forelesninger i Lyon drakk de cappuccino på franske fortauskafeer, og på besøk hos familie i Milano lesket de ganene med ekte italiensk espresso. 

Vel tilbake i Oslo og Blindern i 1996 kunne de sitte på trikken med drømmende blikk idet de passerte Kaffebrenneriet på Bislett, Rooster på Østbanehallen og Kaffe og Krem på Valkyries plass. Verden hadde endelig kommet til Norge!  

Når de lange dagene på lesesalen var over, satt de på Kaffe og Krem og drakk cappuccino – til lyden av dunkeboks og espressokvern. I Oslo. I 1997. Ah, tider!  Og det er lenge siden nå. Mye har skjedd i det norske kaffemarkedet på disse drøyt 20 årene, og en hel del av det kan i all beskjedenhet tilskrives Pia og Alexanders virketrang og forretningsvirksomhet. 

Etter studiene i Oslo flyttet de til Kolbotn, «et gudsforlatt sted hvor det ikke skjedde noen verdens ting» ifølge paret selv. De måtte ha espressomaskin på kjøkkenbenken! Pronto! Gi oss i dag vår daglige cappuccino, liksom. Fra den første espressomaskinen sto på kjøkkenbenken, til Temperato AS ble etablert gikk det slag i slag.  

Paret, som ble spådd lysende forskerkarrierer, begynte å importere espressomaskiner for deretter å brenne og distribuere spesialkaffe. Venner og familie sto nærmest måpende tilbake.  Men veien fra biologistudier til å brenne kaffe er kanskje ikke så lang som mange først skulle tro. 

Brenneriet anno 2019

Pia og Alexander har en systematisk tilnærming til råvare og brenning. Med finstemte ganer har de konsumert espresso og svart kaffe av høyst varierende kvalitet i flere tiår, både der ute og her hjemme. Med stor nysgjerrighet, erfaring, pågåenhet, teft og lidenskap har de bidratt til å korrigere og heve det norske folks kaffepreferanser fra vi så de første kaffebarenes inntog i Norge og frem til i dag. Med et utrettelig engasjement for råvare, bærekraft og kvalitet har LIPPE vokst år for år, og har fremdeles mye å utrette i det norske kaffemarkedet.  

Pia og Alexander er blant den norske kaffebransjens mest erfarne fagfolk.  Alexander har en teknisk forståelse, nysgjerrighet og kompetanse som er vanskelig å måle seg mot. Pia har en skarp nese, stor sensorisk kapasitet og evne til å omsette kvalitetssikringen hun gjør på råvarer med ord som vanlig dødelige kan forstå.
Den systematiske tilnærmingen til kaffe som produkt, kombinert med den tekniske og sensoriske kompetansen denne duoen har, gjør at ingenting blir overlatt til tilfeldighetene i produksjonen.