Publisert Legg igjen en kommentar

Pias tips for godt håndbrygg

Det er noen viktige regler man ikke kommer unna når man skal lage et godt håndbrygg. Sjekk ut denne artikkelen, så kan jeg garantere at du får et bra brygg i koppen til slutt.

Dette er hva du trenger av utstyr:

 • En kvern som maler jevnt
 • En vekt med nøyaktighet på 0,5 gram
 • En hellekanne
 • En serveringskanne
 • En filterholder
 • Et papirfilter
 • Din favorittkaffe

Sørg også for at ustyret er rent før du starter, gamke kafferester setter bitter og harsk smak.

Vei ut ønsket mengde kaffe. Jeg anbefaler at du bruker 6-7 gram kaffe per 100 gram vann (=100 ml). Til små brygg ligger jeg opp mot 7 gram og i større brygg ned mot 6 gram. Brenningsgraden på kaffen avgjør hvor generøs kaffen er, og noen kaffer trenger mer kaffe for å gi nok fylde i koppen, mens andre trenger mindre. Husk at det er dine preferanser som bestemmer hva du synes er godt, og eksperimenter gjerne med mengden innenfor det anbefalte intervallet.

Det er viktig å væte filteret med kokende vann før du starter å brygge av tre årsaker.

 1. Du varmer filterholderen din slik at denne ikke stjeler all varmen fra vannet når du skal starte å brygge.
 2. Du skyller vekk papirsmak fra filteret.
 3. Du får filteret til å åpne seg og legge seg stabilt i filterholderen din. NB! Husk å tømme serveringskannen din for overskuddsvannet.

Hell nykvernet kaffe av ønsket mengde i kaffefilteret. Har du egen kvern, er det selvsagt det aller beste. Nykvernet kaffe er sterk på lukt og det er nettopp denne lukten jeg vil at du skal forsøke å fange ned i det ferdig brygget. Venter du for lenge har alle de deilige aromastoffene forsvunnet vekk fra kaffen, og det vil være synd!

Sett bryggesettet ditt oppå en egnet vekt, gjerne med telleverk for sekunder, slik som HARIO sin. Nullstill vekten og start klokken samtidig som du forsiktig heller oppi første slant med vann (Har du ingen vekt med klokke, kan du selvsagt bruke telefonen din). Jeg heller oppi dobbel mengde vann som jeg har av tørr kaffe. Dvs, har jeg 36 gram kaffe, heller jeg i første omgang kun 72 gram vann over kaffen. Kaffen skal bare vætes. Dette gjør jeg for å klargjøre kaffen for selve bryggingen slik at den er fuktig og dermed slipper de deilige aromastoffene sine lettere ut i brygget ved neste helling.

Når det har gått 30 sekunder kommer det avgjørende øyeblikket. Du skal nå sette vannivået for alle senere fyllinger av vann som foregår hvert 30 sekund. For et 400 grams brygg heller jeg nå opp til 170-180 gram totalvekt. For et 600 grams brygg, heller jeg opp til 250 gram.

Helleteknikk: Når jeg heller passer jeg hele tiden på at jeg ikke forstyrrer kanten av filteret der det ligger noen korn med kaffe. De skal få ligge i fred. Jeg heller rolig og kontrollert i sirkelbevegelser i midten av filteret hvert 30 sekund til jeg når vannivået jeg satte ved den første hellingen.

Jeg har som en regel at alt vann skal være brukt opp innen det har gått 3 -3,5 minutter og at brygget skal ha dryppet ferdig mellom tre og fire minutter. Da får du etter min mening det mest balanserte og aromatiske resultatet. Under helleprosessen skal det ikke på noe tidspunkt gå tomt for vann i filteret. Gjør det det, har du for grov kaffe. Sliter du derimot med å få igjennom vannet før den anbefalte tiden er gått ut har du for fin kaffe.

Nå gjenstår bare å nyte kaffen mens den ennå er deilig og varm. Fordelen med håndbrygg er at kaffen er perfekt temperert og klar til å nytes med en gang. Lykke til !

EDIT: Ekempel på brygging av 600ml kaffe ved bruk av 60g kaffe/L

 • 0:00 70g preinfusjon
 • 0:30 opp til 250g
 • 1:00 opp til 320g (+70g) men ikke over øvre kan for vann fra punkt over
 • 1:30 +70g
 • :
 • 3:30 +70g til 600ml


Merknad : Hell aldri på kanten av kaffen mot papiret. Det er viktig at kaffen selv skaper en barriere på papiret slik at ikke for mye vann til snarveien ut til siden og ikke går gjennom bunnen der mesteparten av kaffen befinner seg. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *