Rwanda Gitesi by Gahizi, 250g

kr 216,00

Smaksprofil: Tørket frukt med ananas-aktig syrlighet. Nyanser av nype, rosin og svart te.

Gård: Gitesi, Karongi, Rwanda.
Variant: Red Bourbon
Prosessering: Vasket
Avling: 2025

Pakket i 250g ventilpose med lukkemekanisme

Velg malingsgrad

Produktnummer: KRW209 Kategori: Merke:

Beskrivelse

Felles småbrukere

Gitesi er en privat vaskestasjon som eies og drives av et far og sønn-team, Alexis og Aime Gahizi. Vaskestasjonen ble bygget i 2005 og begynte å behandle kaffe i 2006, den ligger i Gitesi-sektoren i den vestlige provinsen i Rwanda. De første årene slet de med å holde vaskestasjonen i drift, og de har kjempet hardt for å gjøre det til en lønnsom virksomhet. Endelig i 2010 klarte de å gå med overskudd og har siden bygget et bærekraftig selskap.

Alexis kommer opprinnelig fra Karongi-distriktet der Gitesi ligger, og familien hans har dyrket kaffe i denne regionen i generasjoner. Gitesi har veldig sterke relasjoner til bøndene i lokalsamfunnet, det er over 1800 kaffebønder som leverer kirsebær til Gitesi. Vaskestasjonen har også implementert et bonussystem for bønder basert på ytelse, så i tillegg til normal betaling for kirsebæret deres direkte ved levering vil de få utbetalt en bonus etter at sesongen er avsluttet og Gitesi har hatt tid til å dokumentere all levering og hvilke partier som presterte bedre og er kvalifisert for bonusen.

Aime er utdannet ingeniør og har laget et meget omfattende vannrensesystem for vaskestasjonen, i en slik grad at det brukes til å modellere fremtidige vannrensesystemer for vaskestasjoner.

Gitesi har også eget land som det dyrkes kaffe på, med planer om å utvide dette. Som Aime forklarte, er dette for å både direkte kontrollere og styre kvaliteten på produksjonen deres, og for å sikre forsyning.

Plukk og utvalg

Sesongen for Rwanda kan vare fra mars til august, men for det meste finner vi vårt utvalg fra mai til juli. Dette kan alltid skifte litt avhengig av været og høyden kaffen dyrkes i.

Gårder er generelt svært små familieeide virksomheter, familien tar vare på plantene og plukker bærene selv. Vanligvis vil de også dyrke avlinger til eget forbruk, og det er noen få bønder med mer jord.

Det er mer enn 1800 bønder i lokalsamfunnet som leverer kaffebærene sine til Gitesi vaskestasjon for behandling. Konkurransen om kaffebær kan være ganske tøff, bøndene kan levere til hvilken vaskestasjon de vil. Å opprettholde en god tilgang på kaffe er avhengig av forholdet Gitesi har til bønder, og å kunne tilby konkurransedyktige priser.

Kaffebærmottak

Aime og de ansatte på Gitesi er meget kompetente, og trent i å håndtere levering av kaffe fra bøndene. De har svært strenge rutiner for mottak og sortering. Kaffe Som leveresmå sorteres av bøndene selv og dersom dette ikke gjøres tilstrekkelig er det personalet på vaskestasjonen som skal gjøre videre sortering. Kaffebærene legges i store vannkar, hvor bær som flyter fjernes og behandles separat som kaffe av lavere kvalitet.

Fermentering, vask og tørking

Klimaet gjennom det meste av sesongen i Rwanda er relativt kjølig, noe som hjelper til med å kontrollere gjæringsprosessen. En Penagos 800 Eco Pulper fjerner skall, fruktkjøtt og 70 % av mucilago. Kaffen tørrgjæres deretter i 10-12 timer. Etter dette sorteres pergamentet og vaskes i kanaler, det deles i to graderinger basert på tetthet før det bløtlegges under rent vann i tanker og fermenteres i nye 16 timer.

Pergamentet tas til fortørkebord som står i skygge  og håndsorteres mens de enda er våte, da det er mye lettere å se defekter mens det er vått. Pergamentet tørkes på hevede tørkebord i opptil 15 dager, i løpet av denne tiden er pergamentet dekket av skyggenett under de varmeste timene på dagen, om natten og når det regner.

Innvirkning

Vaskestasjonen har forskjellige programmer for bøndene og lokalsamfunnet, inkludert:

De dyrker et sted mellom 15 000 og 50 000 kaffetrær (avhengig av behov) som deles ut til kaffebønder uten kostnad for bonden.
Distribusjon av kyr til lokale bønder hvert år for å gi en alternativ inntektsstrøm, og en kilde til organisk gjødsel. Den førstefødte kalven til hver av disse kyrne blir deretter gitt til en annen bonde. Dette bidrar til å dele ut flere kyr til flere bønder og samler bondesamfunnet.
Helseforsikring for 100 kaffebønder (fattige familier) hvert år.
Opplæring for bønder av kaffe eller andre avlinger i økonomisk og landbruksforvaltning.
Produksjon av organisk gjødsel fra kaffemassen og assistanse for bønder som bruker det i kaffefarmene sine;
Distribusjon av kunstgjødsel til kaffebønder.

Gitesi er CAFÉ Practices-sertifisert og Rainforest Alliance-sertifisert. De har et moderne avløpshåndteringssystem

Tilleggsinformasjon

Vekt 0,251 kg
Smaksprofil

Tørket frukt med ananas-aktig syrlighet. Nyanser av nype, rosin og svart te.

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale «Rwanda Gitesi by Gahizi, 250g»

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *