Publisert Legg igjen en kommentar

Male kaffe – stille inn malingsgraden til espressomaskinen

Det er viktig at kvernen fungerer hensiktsmessig. Kaffen skal males mellom to kniver og ikke kuttes i småbiter som i en foodprocessor. Den skal ikke være for grovkornet, men den skal heller ikke være for fin. Kornene skal være av en jevn størrelse slik at ekstraksjonen av av kaffen fra hvert enkelt korn blir tilnærmet lik.

Kniver

Det finnes ulike kniver å male kaffen med. De karakateriseres etter sin størrelse eller diameter som sammen med antall omdreininger definerer mengden kaffe som males per tidsenhet. Videre kan typen kniver deles inn i to kategorier: flate og koniske. Les mer om kaffekvernen og de ulike knivene her.

Fra bønne til kaffekorn

Ferdigmalt kaffe er følsom for lys, lukt, fordampning og oksidering. Derfor skal malt kaffe oppbevares over så kort tidsrom som overhodet mulig. Kaffen bør ideelt sett brygges umiddelbart etter maling. Allerede etter få minutter vil man kunne kjenne at kaffens kvalitet er reduseret. Les mer om kaffens holdbarhet under oppbevaring av kaffe.

Innstilling av kvernen

Over til venstre ser vi kaffe malt til espresso, og til høyre har vi kaffe malt til v60 eller filter.

Den perfekte ekstraksjonen oppstår når kaffen er malt optimalt, ikke for grovt og ikke for fint. Ettersom man streber med å oppnå 20-30 ml (per dose) på 20-30 sekunder, må kvernen stilles inn etter dette. Bruker man lenger tid, må kvernen stilles grovere (gjerne større tall på innstillingshjulet), og bruker man kortere tid, stilles kvernen finere. Her er det bare å prøve seg frem til riktige resultater oppnås, både med tanke på utseende og smak. Ved gal ekstraksjon er det bare kvernen som skal justeres – doseringen og tampingen skal være konstant.

Her ser vi en Rancilio Rocky som man enkelt kan justere malingsgrad på ved å holde inne knappen til høyre i bildet og rotere innstillingshjulet.

Den perfekte ekstraksjonen oppstår når kaffen er malt optimalt, ikke for grovt og ikke for fint. Ettersom man streber med å oppnå 20-30 ml (per dose) på 20-30 sekunder, må kvernen stilles inn etter dette. Bruker man lenger tid, må kvernen stilles grovere (gjerne større tall på innstillingshjulet), og bruker man kortere tid, stilles kvernen finere. Her er det bare å prøve seg frem til riktige resultater oppnås, både med tanke på utseende og smak. Ved gal ekstraksjon er det bare kvernen som skal justeres – doseringen og tampingen skal være konstant.

Espresso er grunnlaget for mange forskjellige og spennende kaffedrikker. Sjekk ut vår guide til hvordan steame melk på en Rancilio Silvia for å bli ekspert på å lage Cappucino, Latte og andre melkebaserte kaffedrikker.

Første gang publisert 12. Mars 2003

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *