Publisert Legg igjen en kommentar

Rengjøring av kaffekvern – Rancilio Rocky

rengjøring av kaffekvern - skifte kniver

Har du renset kaffekvernen i det siste? Gamle rester av kaffe som legger seg i kvernen har særdeles stor effekt på kaffen. En distinkt bitterhet i koppen vil være resultatet av tilgriset espressokvern.

I denne korte artikkelen skal jeg forklare hvordan man rengjør en Rancilio Rocky kaffekvern. I dette tilfellet en doserless, men det er samme prosedyre på de andre modellene. Mange av prinsippene gjelder også for andre kaffekverner.

Manglende renhold kan resultere i smak av gammel kaffe, eller at kvernen jobber tregere.

NB! Denne jobben innebærer risiko for å skade gjengene. Ikke gjør dette dersom du ikke fullt og helt forstår omfanget av det du skal gjøre og at det er på eget ansvar.

NB2! Før du gjør noe som helst: ta ut kontakten til kaffekvernen. Rocky kverner nemlig med glede fingre også…

 

1. Start med å løsne skruene til den delen som kalles fingerbeskyttelse. Det er tre skruer.

 

2. Løft den ut.

 

3. Løft så ut hele bønnebeholderen. NB! Noter hvilken kverningsgrad du er på før du gjør dette.

 

4. Skru ut den øvre delen av knivene ved å vri mot klokken.

 

5. Du ser nå kvernekammeret og de nedre knivene.

6. Så langt har du tatt ut fingerbeskyttelsen inkl. 3 skruer, bønnebeholderen, øvre del av knivene og lokket til bønnebeholderen.

 

7. Plastdelene vaskes med såpevann.

 

8. De øvre delene av knivene rengjøres med en liten børste.

9. Gå så løs på de nedre knivene og resten av kammeret. I dette tilfellet er det masse kaffeavleiringer som bør fjernes!

 

10. Bruk børsten også her.

 

 

11. Rens gjengene ved bruk av en myk, spiss gjenstand ved å følle dem hele veien rundt. Det kan allikevel være nødvendig å bruke en skarp, hard gjenstand, som en syl eller stoppenål for å skrape gjengene rene. Følg gjengene forsiktig og gjør alt du kan for å ikke ødelegge dem.  Du kan også bruke en messingbørste som fås kjøpt i nettbutikken. 

 

12. Sjakten oppe til venstre (som den ferdigmalte kaffen føres gjennom) bør tømmes for gammel kaffe og avleiringer.

 

13. Det er også nødvendig å rengjøre den øvre delen av de øvre knivene!

 

14. Det var bedre ja.

 

15. Nå avslutter vi med å rengjøre chassiet. Kjøp en god mikrofiberklut. Fukt den ene delen av kluten med varmt vann.

 

16. Rengjør overflaten.

 

17. Tørk så med den tørre delen.

 

VIKTIG

Nå er du i prinsippet ferdig, men det gjenstår noen viktige punkter!

Det du gjør nå er i prinsippet bare å skru sammen i motsatt rekkefølge av det vi har gjort, men det er et punkt som er spesielt viktig. Når du skal skru inn den øvre delen av knivene (jmf det vi gjorde i pkt 4) så skrur du helt til du møter motstand og ikke klarer å skru lengre inn (dette er ditt «zero point»). Fortsett så med resten av monteringen. Nå kommer det viktige – før du starter kvernen må du stille kverningsgraden opp til det du hadde før du begynte rengjøringen. Dette er fordi knivene nå står helt inntil hverandre og hvis du starter kvernen i denne posisjonen vil du ødelegge den!

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *