Beskrivelse
Produsentinformasjon
Darwin, en andregenerasjons kaffebonde, bor sammen med sin kone Estela utenfor San Antonio Huista i Huehuetenango-regionen. Darwin har eid gården i 12 år.
Under innhøstingen er Darwin usedvanlig nøye med kvalitet og bærekraft, og ingen detaljer går ubemerket – fra å sørge for at plukkerne bruker rene kurver, til grundig håndtering av avløpsvann. Etter plukking blir kaffebærene avskallet samme dag og fermentert i 24–32 timer, avhengig av utetemperaturen. Tørkingen foregår på en patio, hvor Darwin personlig følger med for å sikre at hvert parti tørker på omtrent 5 dager, uansett vær.
Parti-informasjon
Når innhøstingen starter, får arbeiderne opplæring i hvordan de skal plukke kaffen riktig og på hvilket modenhetsnivå. De får utdelt rene kurver og på slutten av dagen blir kaffen transportert fra åkeren til møllen. Avskalling skjer daglig for å bevare kaffens kvalitet. Det brukes en motorisert avskaller med innebygd sil. Kaffen blir deretter lagt i gjæringstanker i vann i omtrent 24–32 timer, avhengig av værforholdene den dagen. Gjæringsprosessen overvåkes nøye, og når den har nådd riktig punkt, blir kaffen vasket og ført gjennom en vaskerenne som sorterer bønnene i første-, andre- og uferdige kvaliteter.
Darwin og hans kone Bexaida Yaneth Galicia Cruz er ansvarlige for denne prosessen. Etter vasking og sortering blir bønnene spredd ut på betongpatioer, og flyttes etter solintensitet for å sikre jevn tørking. Det tar vanligvis 4 til 5 dager før bønnene er ferdig tørket.
Bærekraftig produksjon er avgjørende for Darwin, både nå og i fremtiden. Han fjerner ugress med machete i stedet for å bruke ugressmidler, og planter strategisk vegetasjon som fungerer som levende barrierer for å beskytte jorden mot erosjon.
Darwin forteller
«Vi hadde tøffe tider i 2011 da kaffebladrust-epidemien rammet oss hardt. Men kaffe er vår eneste inntektskilde, og derfor våkner vi hver morgen med tanken om at vårt produkt må være det beste det kan være.»
Omtaler
Det er ingen omtaler ennå.