Publisert Legg igjen en kommentar

Steame melk med Rancilio Silvia espressomaskin

Rancilio Silvia er kjent for sine gode egenskaper og kraftige damptrykk. Dette gjør det usedvanlig enkelt å få til et tykt skum, og det er ikke nødvendig med hjelpemidler for å blåse opp melken. Dampen er imidlertid svært retningsbestemt og gir kraftig rotasjon i stålmuggen, så her må tungen holdes rett i munn. Les under for å vite mer om hva du må passe på.

Utstyr

Det bør benyttes en stålmugge som skråner inn mot toppen for å hindre at melk roteres over kanten. Dette er ikke så kritisk for enkle hjemmemaskiner, men med Rancilio Silvia vil melken fort havne på benken dersom du har gal mugge eller ikke følger med. Til en cappuccino eller for mindre melkemengder, er en 35cl stålmugge passe. Til 2 cappuccini eller 1 caffe latte er en 0,56-0,60cl passe og til 2 caffe latte eller flere cappuccini kan en 0,90 cl benyttes. Og så trenger du en fuktig klut til å tørke melkerester.

Teknikk

1) Aktiver dampfunksjonen og slipp ut vann fra damparmen helt til det kommer damp.

2) Det er ikke nødvendig å vente til den gule lampen ved på-knappen slutter å lyse. Kontroller etter ca 30 sekunder ved å slippe ut litt damp for å se om det er nok trykk. Ved å begynne før lampen slukkes, vil Silvia gi deg jevnt trykk under hele steamingen.

3) Fyll en passende stålmugge med melk opp til der tuten begynner. Sett så damparmen godt nede i melken og gjerne midt mellom midten av melken og kanten av stålmugga. Da sørger du for god sirkulasjon slik at skummet blandes godt inn i melken.

4) Åpne damphjulet og løft tuten av damparmen til overflaten av melken til du hører en svak knitrelyd. Etterhvert som volumet øker hever du damparmen slik at den forblir i overflaten. Jo lenger du holder damparmen i overflaten jo mer luft blåses inn i melken.

5) Når du er fornøyd med mengden skum og melken begynner å bli varm, senker du tuten ned i melken og holder den her til temperaturen er ca 60 grader. Dette er når stålmugga blir for varm å ta på.

6) Umiddelbart etter steaming, skru av steamfunksjonen, tørk av damparmen med en fuktig klut og slipp ut litt damp og melkerester ved å åpne damphjulet. Trykk så inn knapp nummer to til venstre for å etterfylle kokeren. Dette er viktig for å unngå at varmeelementet i kokeren blir skadet.

Latte Art

Helt til slutt gjenstår det å helle melken i espressoen. Her finnes det mange forskjellige teknikker, men vi tar kunn for oss en teknikk her.

1) Unngå å vente for lenge før du heller melken over i espressoen. Etterhvert som melken blir stående begynner skummet å skille seg fra melken slik at det blir vanskeligere å oppnå et detaljert mønster. Har melka stått litt kan du rotere litt på melken for å igjen oppnå en jevn og fin melk.

2) Først heller du melken rolig inn i espressoen slik at espressoen blir jevnt blandet med melken

3) Begynn så med forsiktige bevegelser fra side til side slik som på bildet under

4) Her kan du velge å sikte inn på samme sted helt til koppen er helt full, eller sakte helle nærmere og nærmere kanten av koppen slik som på bildet under.

5) Når koppen er full drar du melkestrålen sakte og forsiktig ned langs mønsteret

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *