Hver vinter blir flere lykkelige espressomaskineiere overrasket av en frostsprengt koker. Vil du unngå å komme i ulykka, så kan du lese videre.
Dette bør gjøres for å minske risikoen for frostsprengning av gruppe/koker ved vinterlagring og transport. Også for kortere perioder. Denne metoden som beskrevet under, vil kunne fungere for maskiner med varmeveksler og/eller for maskiner med to kokere.
Prosedyre for frostsikring av espressomaskin med varmeveksler eller to kokere
- Varm maskinen opp til arbeidstemperatur. Det er ikke nok å bare la maskinen varme seg opp. Den må stå på til den blir skikkelig varm.
- Ved egen bryggekoker, sett bryggetemperaturen så høyt som mulig da en trykk hjelper deg å få ut dette vannet under punkt 3.
- Ta slangen vanntilførsel ut av vanntanken. (dersom maskinen er koblet direkte til vann, koble fra vannet etter å ha stengt vanntilførselen)
- Kjør vann ut av bryggeenheten til strømmen av vann er ganske reduserte og det evt bare kommer damp, etter at pumpen tydelig suger luft (vibrasjonspumpe vil typisk bråke ganske høylytt).
- Kokeren for brygging/varmeveksleren er normalt smekk full av vann. Det å få ut litt av vannet er vesentlig for å unngå skade. At dette vannet er skikkelig varmt er vesentlig for å få ut mest mulig vann.
- Tapp vann ut av tevannsuttaket for å redusere mengde vann i dampkokeren. Tapp ut vann fortrinnsvis til det bare kommer damp og du hører pumpen suger luft.
- Det kan være vanskelig å få tappet ut tilstrekkelig vann dersom kranen for vannuttak er av elektronisk type og ikke en manuell kran. Disse uttakene lukker seg gjerne når vannivået i kokeren er for lavt eller trykket i kokeren er under fastsatt punkt. Dette reduserer effekten av metoden, men dersom noe vann er tappet ut, så er sjansen for skade uansett redusert.
- Nå vil vannivået i kokeren og varmeveksleren/bryggekokeren være betydelig redusert og sjansen for frostsprengning av maskinen er vesentilg mindre. Maskinen skal nå være frostsikret.
Advarsel
Denne beskrivelsen er generell, og det garanteres ikke at den er funksjonell for akkurat den maskinen du har.
LIPPE garanterer ikke under noen omstendigheter for maskiner som er oppbevart under 4’C. Oppskriften over beskriver en metode for å redusere sannsynligheten for skade dersom maskinen utsettes for frost. Selv om denne prosedyre er utført, vil det kunne oppstå skader, enten fordi prosedyren ikke er utført på en tilstrekkelig måte, eller det det også er rør til feks trykkmålere som man ikke får tømt for vann med denne metoden.
Når maskinen igjen skal tas i bruk, er det viktig å fylle kokeren for brygging ved å tappe vann fra gruppen umiddelbart etter at maskinen blir skrudd på igjen. Se også i bruksanvisningen under oppstart.