Tanzania Ilomba, 250g

kr 116,15

Floral og kompleks kaffe med stor sødme. Smak av lynghonning, fløtekaramell og markjordbær

Ilomba, Mbozi, Mbeya, Tanzania
Vasket Bourbon og Kent
Høstet oktober 2019 1850-1900 moh

Tomt på lager

Varenummer: KTA203 Kategorier: ,

Beskrivelse

Et kooperativ med mange småskala-produsenter.

Ilomba Factory (vaskestasjon) ble etablert i 2007 og ligger i Ilomba Village, Mbozi-distriktet, på bratte skrånende åser i det sørvestlige høylandet i Mbeya. Vannet som brukes til foredlingen kommer fra Songwe-elven, som ligger 50 meter unna. Formannen for kooperativet AMCOS (agricultural and marketing co-operatives society) er også pastoren i Ululu-landsbyen. Dette øker medlemmenes tillit til AMCOS. I fremtiden ønsker de å lage nye gjæringstanker, kontorer og lager. Ved siden av dette er deres primære mål å motivere alle medlemmene til å produsere vasket kaffe.

Tidligere var de en gruppe frivillige småskala-kaffebønder som organiserte seg for å slå sammen og forbedre både kaffeproduksjonen og markedsføringen. Gruppen ble dannet på 2000-tallet under Kilicafe (Technoserve), og den ble offisielt registrert i 2007. Etter mange års arbeid under ledelse av Technoserve, klarte gruppen å produsere 40 tonn kaffe i 2012. Samme år avsluttet imidlertid Technoserve programmet for å støtte småskalabøndene.

Med det falt produksjonens volum fra 50 tonn til 4 tonn den påfølgende sesongen.

Dette skyldtes hovedsakelig mangel på driftskapital da gruppen manglet finansiell sikring nok til at finansinstitusjonene kunne støtte de etter avgangen fra Technoserve. I 2013 inngikk gruppen et nytt forretningsforhold, som hjalp til med renovering av vaskestasjonen i tillegg til å gi agro-innganger. Etter utbedring i 2014/15 sesongen produserte gruppen mer enn 20 tonn kaffe opp fra 4 tonn året før.

For øyeblikket består gruppen av 311 medlemmer. De gir også fordeler for andre bønder som ikke er medlemmer av gruppen ved bruk av gruppens fasiliteter for å forbedre kvaliteten på kaffen naboene produserer. Konsernet forventer vekst i både antall medlemmer av småskalaprodusenter og økt kaffeproduksjon av kvalitetskaffe.

Bøndene leverer en variasjon av lokalt forbedret arter som bourbon hybdrider som N39 og Kent423.

Høsting: Hovedsesongen for denne delen av Sør-Tanzania er slutten av mai til juli, med kaffetrærne som blomstrer mellom september og oktober. Kaffebærene blir høstet av familiemedlemmer, deretter sortert for hånd for å fjerne de umodne og overmodne kaffebærene før de blir levert til vaskestasjonen for behandling.

Kaffebærenes fruktkjøtt fjernes manuelt for hånd. Sorteringen skjer i vann som 1. og 2.sortering og klassifiseres som følge av vekt.

Den laveste kvaliteten flyter opp og selekteres ut.

Kaffebønnene fermenteres deretter i vann i 18-36 timer. Kaffen vaskes i kanaler. Den lavere vekten på bønnene/bærene (lavere kvalitet) vil flyte opp og fjernes, og bare etterlate de tyngre bønner av høyere kvalitet, og separeres som dette. Kaffen blir så bløtlagt i tanker med rent vann i 8-12 timer før det flyttes til tørkesengene. Deretter tørkes kaffen på hevede senger i solen i 8 – 14 dager.

Tilleggsinformasjon

Vekt 0.251 kg
Smaksprofil

Floral og kompleks kaffe med stor sødme. Smak av lynghonning, fløtekaramell og markjordbær

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Tanzania Ilomba, 250g”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *