Gitesi, 1kg

Vurdert 0 av 5
(Be the first to review)

kr 592,00

Søt og elegant tropisk smaksbombe. Smak av ferksen, papaya, bringebær og kandissukker.

Gård:Gitesi, Karongi, Rwanda.
Variant: Red Bourbon
Prosessering: Natural/Bærtørket
Avling: 2023/2204

Pakket i 1kg ventilpose med lukkemekanisme

På lager

Malingsgrad

Om du trenger kaffen kvernet er ikke det noe problem

Subtotal:

Add-ons total:

Totalt:

Varenummer: KRW001 Kategori:
Merke:LIPPE

Beskrivelse

Felles småbrukere

Gitesi er en privat vaskestasjon som eies og drives av et far og sønn-team, Alexis og Aime Gahizi. Vaskestasjonen ble bygget i 2005 og begynte å behandle kaffe i 2006, den ligger i Gitesi-sektoren i den vestlige provinsen i Rwanda. De første årene slet de med å holde vaskestasjonen i drift, og de har kjempet hardt for å gjøre det til en lønnsom virksomhet. Endelig i 2010 klarte de å gå med overskudd og har siden bygget et bærekraftig selskap.

Alexis kommer opprinnelig fra Karongi-distriktet der Gitesi ligger, og familien hans har dyrket kaffe i denne regionen i generasjoner. Gitesi har veldig sterke relasjoner til bøndene i lokalsamfunnet, det er over 1800 kaffebønder som leverer kirsebær til Gitesi. Vaskestasjonen har også implementert et bonussystem for bønder basert på ytelse, så i tillegg til normal betaling for kirsebæret deres direkte ved levering vil de få utbetalt en bonus etter at sesongen er avsluttet og Gitesi har hatt tid til å dokumentere all levering og hvilke partier som presterte bedre og er kvalifisert for bonusen.

Aime er utdannet ingeniør og har laget et meget omfattende vannrensesystem for vaskestasjonen, i en slik grad at det brukes til å modellere fremtidige vannrensesystemer for vaskestasjoner.

Gitesi har også eget land som det dyrkes kaffe på, med planer om å utvide dette. Som Aime forklarte, er dette for å både direkte kontrollere og styre kvaliteten på produksjonen deres, og for å sikre forsyning.

Plukk og utvalg

Sesongen for Rwanda kan vare fra mars til august, men for det meste finner vi vårt utvalg fra mai til juli plukking av kirsebær. Dette kan alltid skifte litt avhengig av været og høyden kaffen dyrkes i.

Gårder er generelt svært små familieeide virksomheter, familien tar vare på plantene og plukker kirsebærene selv. Vanligvis vil de også dyrke avlinger til eget forbruk, og det er noen få bønder med mer jord.

Det er mer enn 1800 bønder i lokalsamfunnet som leverer kirsebærene sine til Gitesi vaskestasjon for behandling. Konkurransen om kirsebær kan være ganske tøff, bøndene kan levere til hvilken vaskestasjon de vil. Å opprettholde en god tilgang på kirsebær er avhengig av forholdet Gitesi har til bønder, og å kunne tilby konkurransedyktige priser. Det andre betalingssystemet som de driver her er en del av etablering og vedlikehold av kirsebærforsyning.

Kirsebærmottak

Aime og de ansatte på Gitesi er meget kompetente, og trent i å håndtere levering av kirsebær fra bøndene. De har svært strenge rutiner for kirsebærmottak og sortering, kirsebær levert av bøndene må sorteres av bøndene selv, dersom dette ikke gjøres tilstrekkelig er det personale som skal gjøre videre sortering. Kirsebærene legges i en tank før masseproduksjon, hvor flytere fjernes og behandles separat som kaffe av lavere kvalitet.

Fermentering, vask og tørking

Klimaet gjennom det meste av sesongen i Rwanda er relativt kjølig, noe som hjelper til med å kontrollere gjæringsprosessen. En Penagos 800 Eco Pulper fjerner hud, fruktkjøtt og 70 % av slimet. Kaffen tørrgjæres deretter i 10-12 timer. Etter dette sorteres pergamentet og vaskes i kanaler, det deles i to grader basert på tetthet før det bløtlegges under rent vann i tanker i 16 timer.

Pergamentet tas i utgangspunktet til fortørkebord, som står i skygge, og hvor det, mens pergamentet fortsatt er vått, utføres mye håndsortering da det er mye lettere å se defekter på dette tidspunktet. Pergamentet tørkes på afrikanske tørkesenger i opptil 15 dager, i løpet av denne tiden er pergamentet dekket av skyggenett under de varmeste timene på dagen, om natten og når det regner.

innvirkning

Vaskestasjonen har forskjellige programmer for bøndene og lokalsamfunnet, inkludert:

En kaffebarnehage med mellom 15 000 og 50 000 kaffetrær (avhengig av behov) som deles ut til kaffebønder uten kostnad for bonden;
En bonus til bønder ved slutten av hver sesong basert på ytelse;
Distribusjon av pumper og annet oppdrettsmateriale til lokale bønder;
Distribusjon av kyr til lokale bønder hvert år for å gi en alternativ inntektsstrøm, og en kilde til organisk gjødsel. Den førstefødte kalven til hver av disse kyrne blir deretter gitt til en annen bonde. Dette bidrar til å dele ut flere kyr til flere bønder og samler bondesamfunnet.
Helseforsikring for 100 kaffebønder (fattige familier) hvert år.
Opplæring for bønder av kaffe eller andre avlinger i økonomisk og landbruksforvaltning.
Produksjon av organisk gjødsel fra kaffemassen og assistanse for bønder som bruker det i kaffefarmene sine;
Distribusjon av kunstgjødsel til kaffebønder.
Bærekraftsprogrammer

Gitesi er CAFÉ Practices-sertifisert og Rainforest Alliance-sertifisert. De har et moderne avløpshåndteringssystem

Tilleggsinformasjon

Vekt 0,251 kg
Smaksprofil

Søt og elegant tropisk smaksbombe. Smak av fersken, papaya, bringebær og kandissukker.

Merke

LIPPE

LIPPE har vært en viktig aktør i norsk kaffe siden 1998 og har siden 2008 brent, pakket og distribuert sin egen kaffe. Kaffen fra LIPPE kjennetegnes med ferske leveranser, ren og tydelig smaksprofil, forutsigbarhet, riktig pris og profesjonell oppfølging.

Omtaler

Det er ingen omtaler ennå.

Bli den første til å omtale “Gitesi, 1kg”

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du liker kanskje også…